Jak na minimalistickou kuchyň

Musím přiznat, že kuchyně byla největším oříškem v mém minimalizovaní. Je poměrně malá, navíc manžel miluje velké zásoby a každoroční vánoční dárky v podobě dalších vychytávek a kuchařek, mé minimalistické vizi moc neprospívaly. Jakmile jsem něco vytřídila, dostali jsme další várku „úžasných kuchyňských nezbytností“, zásoby jídla a drogérie v akci se kupily a kuchyň měla k minimalismu hodně daleko.

Věděla jsem ale, že to chci změnit. Protože to pro mě bylo velké sousto, začala jsem tím, co se mi zdálo nejjednodušší. Snížit množství nádobí a kuchyňského vybavení. Zbavila jsem se málo či sporadicky používaných věcí, manžel mi k narozeninám objednal krásnou sadu talířů, misek a hrnečků po 6 kusech, tudíž mohla jít z domu 12ti dílná sada talířů mělkých a hlubokých a hromada hrnečků každý pes jiná ves.

Odstranila jsem některé duplikáty a ponechala si množství, které jsme schopni při vaření použít současně – dvě naběračky (polévka + omáčka) a dvě obracečky (pokud použiji dvě pánvičky zároveň) dále jsem vytřídila vychytávky typu – kráječ na meloun a podobné. Zatím čelím ještě množství nožů, ale věřím, že i tam se to časem podaří. Uložila jsem spotřebiče z plochy do skříněk, ponechala jsem maličký odkapávač a konvici, vše ostatní zmizelo za dvířka.

Postupně jsem přebrala vládu nad nakupováním potravin. Začala jsem nakupovat v bezobalovém obchodě v množství, které je pro nás tak akorát, obměnila jsem sortiment nakupovaných potravin a vyvarovala se těch, které většinou skončí jako ležáky někde zastrčené vzadu špajzu. Dala jsem stop stav nakupování toho, co už doma je, dokud se to nesní. To výrazně pomohlo.

Dalším krokem bylo cílené vyjídání mrazáku, tudíž chlazené věci jsme přestali kupovat a postupně vybírali věci z útrob mražení, aby se dostalo i na ty záhadné balíčky ukryté ve spodu mrazáku. Postupně se ukázalo, kde byly nákupní chyby a které potraviny již příště nekupovat.

Kuchyň výrazně prokoukla.

Jak tedy na to???

  • Snižte množství talířů, hrnečků a misek na používané množství.
  • Odstraňte nepoužívané spotřebiče. Ano, i ten zmrzlinovač a rýžovar, co jste použili jen dvakrát.
  • U používaných spotřebičů vytřiďte nepoužívané nástavce.
  • Zhodnoťte množství hrnců a pánviček a ponechte jen často používané kusy.
  • Odstraňte přebytečné duplikáty nožů, obraceček, naběraček, vývrtek, otvíráků a dalších kuchyňských vychytávek.
  • Ponechte pouze 1 odměrku, ostatní vyřaďte.
  • Vyřaďte dětské nádobí a jezte všichni společně ze stejného. Všechny plastové talířky, kelímky a lžičky mohou posloužit pro batole, školkové děti již krásně zvládnou jíst z toho stejného jako vy.
  • Snižte množství plastových krabiček na počet, který běžně využijete. Nekompletní a špatně těsnící krabičky vyřaďte jako první, uvidíte, kolik funkčních vám jich zůstane.
  • Vše nefunkční, rozbité a nekompletní nekompromisně vyhoďte.
  • Projděte sady na pečení, plechy, formičky, formy na dorty a ponechte jen ty často používané.
  • Projděte spíž a vyhoďte všechny prošlé potraviny.
  • Dále ze spíže vyřaďte vše, co jíst nebudete (vím, že jste chtěli vyzkoušet tu exotickou omáčku, ale leží tu už přes půl roku a vy jste ji zatím neotevřeli). Dejte si limit do konce měsíce, jinak půjde pryč.
  • K dlouho ležícím ingrediencím vymyslete pokrm, jinak je také vyřaďte.
  • Projděte kořenky a vyhoďte to koření, co jste již měsíce neotevřeli. Vím, že před dětmi jste rádi používali ďábelskou směs, ale pokud tu již třetím rokem leží, nemá smysl ji nechávat.
  • Nenakupujte další potraviny dříve, dokud nebudete mít v zásobě pouze 1 kus navíc.
  • Skladujte podobné věci na jednom místě, ať reálně vidíte, kolik toho máte.
  • Uložte kuchyňské spotřebiče z pracovní desky – toustovač, topinkovač, pekárnu na chleba, mlýnek na kávu a další vychytávky můžete mít uložené ve skříňce. Vyndejte je vždy, když je budete potřebovat a po použití ukliďte. Kuchyň bude působit uklizeně a budete mít větší chuť v ní vařit.
  • Vytřiďte přebytečné ubrusy a prostírání, ponechte jen ty používané.
  • Projděte kuchařské knihy a reálně zhodnoťte, zda z nich někdy budete vařit. Pokud jsou v ní pouze dva oblíbené recepty, možná by stálo za to si je přepsat a knihu poslat dále někomu, kdo ji více využije.
  • Zbavte se nekonečných zásob utěrek. Pokud máte plnou skříňku zásob, zhodnoťte, kolik jich spotřebujete a přebytečné nabídněte dále.

Nebojte se, nic vám chybět nebude. Naopak, nebudete mít „syndrom přeplněné lednice“, kdy nás přeplněný prostor nudí vidět to, co nám chybí, místo toho, co všechno už máme. Uspořádejte věci tak, aby v nich byl přehled. Pokud jasně vidíme, co máme, snadněji vymyslíme, jak potraviny zkombinovat do chutných pokrmů. V přeplněné spíži a lednici vždy bereme to, co je navrchu či nejblíže, aby to ostatní na nás nevypadlo. Nápad, co vařit tak často nepřichází.

Udělejte si v kuchyni pořádek a uvidíte, že v ní budete rádi trávit mnohem více času.

 

Foto – zdroj Pixabay

 

Petra Baborovská
Mou vášní je pomáhat lidem zorganizovat jejich život, zlepšovat jejich domov, zbavit se nepotřebného, aby žili v harmonii sami se sebou a svým prostředím. Jsem autorkou kurzu 15 kroků k očistě domova a kurzu Zatočte s papírem , e-booku zdarma Jak si uklidit ve svém diáři a Inspiračních karet na zbavení se nepotřebného a Kartiček pro děti na pomoc s úklidem pokojíčku. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře